Czy istnieje dieta idealna?

Czy istnieje dieta idealna?

Dużo osób zadaje mi pytanie, jak powinni się odżywiać, aby schudnąć lub osiągnąć sukcesy sportowe. W sporcie dieta🥗 jest równie ważna jak trening🏋️‍♂️ i regeneracja🏖, a nawet może nawet i ważniejsza. Niestety ciężko jednoznacznie odpowiedzieć co powinno się jeść i w jakich ilościach nie znając dokładnie aktywności fizycznej🤸‍♂️ oraz trybu życia🛌🍲👨‍💻. Każdy organizm jest inny i wymaga dostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dlatego dla każdego ustalam indywidualną dietę, dopasowaną do możliwości czasowych i upodobań smakowych.🍝🍜🍛

➡️Poniżej przedstawiam przykładową zbilansowaną dietę zawierającą 3000kcal:

➡️Śniadanie:

Owsianka z malinami i czekoladą

574kcal , Węglowodany 81g Białko:20,6g Tłuszcze:20,8g

Składniki:

80g płatków owsianych
200ml napoju sojowego
2 kostki gorzkiej czekolady
3 orzechy włoskie
80g malin lub innych owoców jagodowych
Płatki owsiane gotujemy na małym ogniu z napojem sojowym. Następnie przelewamy do miski i mieszamy z owocami i potartą czekoladą. Na górę dodajemy orzechy.

➡️II śniadanie

Budyń z płatków jaglanych

570kcal węglowodany:90g Białko:20g Tłuszcze:14g

Składniki:
80g płatków jaglanych
250ml napój roślinny
20g daktyli
10g gorzkiego kakao
10g masła orzechowego
Napój roślinny podgrzewamy w garnku wraz z płatkami aż płatki będą miękkie. Następnie dodajemy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę.

➡️Obiad:

Dorsz w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

720kcal Węglowodany 100g Białko:58g Tłuszcze:15g
Składniki:

Kasza gryczana 80g
Dorsz 200g
Pomidory z puszki 300g
Oliwa z oliwek 10g
Warzywa gotowane 300g
Kaszę i warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa wrzucamy do wrzącej wody aby zminimalizować straty cennych witamin. Dorsza dusimy na patelni wraz z pomidorami z puszki przez ok. 10-15min.Doprawiamy do smaku.

➡️Po treningu:

Koktajl regeneracyjny bananowo-jagodowy

500kcal Węglowodany: 86g Białko: 27g Tłuszcz: 7,5g

Składniki:

300ml mleka 2%
2 dojrzałe banany
100g jagód
70g twarogu lub serku wiejskiego
Wszystkie składniki blendujemy.

➡️Kolacja
Makaron z sosem warzywnym i parmezanem

680kcal węglowodany:107g Białko:25g Tłuszcze:18g

Składniki:

100g makaronu penne
0,5 cebuli
10g oliwki z oliwek
2 ząbki czosnku
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki żółtej
0,5 papryki zielonej
2pomidory
¼ bakłażana
0,5 cukinii
0,5 marchewki
Listki świeżej bazylii
15g parmezanu

Cebulę, bazylię i czosnek siekamy. Paprykę, pomidory, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę. Marchew trzemy na tarce.
Cebule i czosnek podsmażamy aż do zeszklenia się na oliwce. Dodajemy paprykę, bakłażan, cukinię i podsmażamy 5-7min.
Dodajemy pomidory i marchew i doprawiamy do smaku. Dusimy ok.15-20min.
Gotujemy makaron.
Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i posypujemy parmezanem