Beta alanina w kolarstwie

Beta alanina w kolarstwie

Beta alanina- regulator równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie?

➡️Beta alanina to aminokwas, będący składnikiem dwupeptydu karnozyny, odpowiedzialnej za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Podczas wysiłku zadaniem karnozyny, powstającej z L-histydyny i beta alaniny jest buforowanie spadku pH związanego z powstawaniem kwasu mlekowego w mięśniach.

➡️Karnozyna znajduje się naturalnie w piersi z kurczaka, zupach lub daniach z kurczaka?.

➡️Syntezę jej w naszym organizmie ogranicza niedobór beta alaniny, dlatego suplementacja L-histydyny nie ma sensu. Beta alanina powoduje zwiększenie karnozyny we włóknach mięśniowych przez co wydłuża się czas maksymalnego wysiłku na skutek usprawnienia gospodarki kwasowo-zasadowej.

➡️Suplementacja nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Niektórzy mogą czuć mrowienie na skórze po spożyciu beta alaniny.
Zalecana dawka to 2-6g/dobę. Maksymalne wysycenie w mięśniach następuje po 4 tygodniach.

➡️?‍♂️W kolarstwie sprawdza się w przypadku krótkotrwałych intensywnych wysiłków jak interwały Vo2max, sprinty ale u niektórych sprawdza się także podczas dłuższego wysiłku np. jazdy w okolicach progu mleczanowego.

➡️A Wy stosowaliście kiedyś beta alaninę?
Napiszcie jakie mieliście odczucia?